fredag 16 augusti 2013

Wichita Vortex Sutra, 7b+

Projektet revisited

Wichita Vortex Sutra, är en av Vittingsbergets allra finaste leder, vilket faktiskt är en bedrift då det finns många högkvalitativa leder på det berget. Den börjar atletiskt och kraftfullt för att via en delikat teknisk passage avslutas med fin lite lagom brant klättring upp till ankaret. En led som skulle ha tre stjärnor på de flesta granitklippor som jag känner till.

Wichita Vortex Sutra går några meter till vänster om
 klättraren närmast som för övrigt jobbar på Pang du är död. 

Så vad står då namnet för. Lederna på Vittingsberget har alla namn som på olika sätt associerar till militära aktiviteter. Berget ligger ju på ett övningsfält gubevars. Här finns bland annat Repmånad och Skottlinjen såväl som Svenska Freds och Rainbow Warrior. Att ge lederna namn är en förstabestigares privilegium. För egen del så brukar jag få intryck från sådant jag läser eller lyssnar på just då. Vid tiden för den här förstabestigningen och för all del under hela sommaren har jag varit en noggrann läsare av den amerikanske poeten Allen Ginsberg. En av hans dikter är ett antikrigspoem, skrivet 1966 under Vietnamkriget, det är en blandning av hans egna ord och inklippta textrader från tv, reklam och tidningar. En intressant aspekt är att enligt Ginsberg så är språket ett av offren för kriget. Vilket ju är en högst aktuell idé med tanke på vilket sätt som de senaste tiotal årens insatser har presenterat i offentliga tal och media.


Skivomslaget till Wichita Vortex Sutra

Jag har läst hans Wichita Vortex Sutra säkert lika många gånger som jag gjorde ledförsök på leden. Jag har lyssnat på den på Spotify. Den är mångbottnad och inte alltid så rakt på. Den kräver att man tar sig genom den på allvar, jobbar sig genom texten som ibland refererar till saker som jag måste slå upp, namn som säkert var kända i USA 1966 men som kanske inte är självklara i Sverige 2013. Den är också svår att läsa för en del saker är så obehagliga, att man skördade 3500 vietnamesiska människoliv per månad under vissa perioder av kriget är till exempel svårt att ta till sig, att man skröt om det i dagpress är nästan ännu svårare. Den uppmärksamme läsaren/lyssnaren kan också höra att vissa textrader letat sig rakt in i texter till musikalen/filmen Hair. Men Wichita Vortex Sutra är också oerhört humoristisk, engagerande och vacker.

Och tyvärr fortfarande aktuell. 
   
Så både väl värd att klättra och att ta till sig som text.


[…]

Napalm and black clouds emerging in newsprint
           Flesh soft as a Kansas girl’s
                                  ripped open by metal explosion—
           three five zero zero      on the other side of the planet
                     caught in barbed wire, fire ball
                     bullet shock, bayonet electricity
           bomb blast terrific in skull & belly, shrapneled throbbing meat

[…]



Allen Ginsberg, 14 februari 1966


Inga kommentarer: