Jonas solo på flaket way back when. |
lördag 15 december 2012
Vad jag talar om...
söndag 9 december 2012
Veckans träningsfilm
7,5 kilometer löpning i Brännemon. Bäst var det när jag kom ut på de öppna partierna där snön lätt och luftig gick upp en bit på vaden. Sämst var det där det var plogat och bildat en skorpa som var precis så där tunn att att den varken bar eller brast. Sprang i samma pulszon som sist jag sprang den här rundan, då var det minus nio grader men barmark. Idag var det minus tre grader men snö och det innebar mellan sextio och nittio sekunder långsammare per kilometer. Enda abret med passet var att jag inte hann ut innan solen valde att gömma sig bakom molnen.
onsdag 5 december 2012
I see you at the weighing in...
Jag har i det sista gått två lördagar på raken på Flex pass som är ett pass för funktionell rörlighet. Flera dagar efter första passet hade jag en otrolig träningsvärk i Gluteus. Viktigast är dock att jag dagen efter passet vaknade utan ont i låga ryggen för första gången på gud vet hur länge. Där, i låga ryggen, har det annars spökat på riktigt i år.
Chapelle Notre-Dame du Roc |
Altaret |
Vy från kapellet över Castellanes stadskärna |
Balkong vid Place de la Fontaine där mången god öl druckits på den belgiska baren. |
Ingången till kanjonen. Vy från Rougon. |
Linn på väg ner till insteget på Bwana Maline. |
Linn toppar ut med floden Verdon långt där nere i dalgången. |
Solen belönade vår insats med sina sista strålar innan den sjönk ner bakom bergen. |
Sommet Du Robions västra topp. |
Sommet du Robion på lite avstånd. |
I Sverige regnade det, med bibliska mått som Eklund skrev i ett SMS. Som väl är finns det numer en klippa som håller sig torr när det regnar och där har det lagts timmar och dagar. Vittingen blev min ark och den lockade det som kanske är det bästa med klättring - goda vänner. Återigen är det vännerna som är det viktigaste, långt mer än klättrade meter och klättrade grader – och att visa en led för någon som sen berättar hur mycket han uppskattar den. Att ge bort ett projekt till någon trevlig person bara för att… Att valla runt någon och visa pärlorna. Se en snabb repetition av en testpiece eller bara ta en öl ihop och tjôta bort en timme eller två. Här hemma eller i Brodalen, på ett block nedanför stora väggen i Utby.
Höglandsklättrare och hangarounds nedanför ett av projekten på Jonsbo. Foto Jonas Håkansson. |
Det var nästan hela invägningen, en liten tanke till bara, jag sparar det viktigaste till sist.
måndag 14 maj 2012
En långvarig bekantskap
tisdag 3 april 2012
April Fools Day
Jag har delat in leden i några olika faser inför ledförsöket nästa gång jag är där. 1/ Inledande fasen upp till hyllan och placerandet av tre friends i tvärsprickan samt vila. Fysiskt och psykiskt lätt. 2/ Mantlingen upp i tvärsprickan, lätt men det är när jag står där som jag måste bestämma mig för att gå på. 3/ Klättringen upp till näst sista greppet före sträckningen. Här kan jag fortfarande hoppa av om jag inte litar på min kapacitet. Känsligt och viss psykfaktor. 4/ Sista greppet och sträckningen, känsligt och med hög psykfaktor. Snabb placering av säkringar i nästa tvärspricka där inget får messa till sig. Dåligt med marginaler för strul på grund av inte alltför bra grepp och sämre steg. 5/ Resningen/mantlingen upp till den lilla ramp som tidigare varit grepp. Det tekniska kruxet för min del. Dock säkringar i höjd med movet. Psykiskt safe. 6/ De avslutande rörelserna till det goda greppet. Definitivt falloffable där man lämnar minivännerna under sig och till sidan. Inget fall man vill göra, dessutom om man kommit dit vill man inte behöva göra om nederdelen igen... så viss psykfaktor.
För mig gäller det att hålla två saker i gång. Dels att fokusera på rörelserna och klättringen som är fin, njuta av processen utan att tänka på prestationen samt att hålla koll på psykfaktorn som jag tror kommer vara som störst under slutet av fas 4 och fas 5. Till min hjälp har jag att huvet fortsatt är bra, något som tycker åtminstone jag visade sig på söndagen.
onsdag 14 mars 2012
Korpberget mars 2013
Några minuter senare drog jag ner repet och rackade upp med det jag visste att jag behövde. Ett balansigt och bouldrigt move med en hög fotisättning leder till en tunn fingerspricka där ett par microcammar säkrar upp de följande rörelserna. Bulten mellan sprickorna är bara ful eller egentligen inte bara ful utan också onödig så den tänkte jag bort och etablerar mig i den högra sprickan med hjälp av en lång sträckning och mycket balans. Några meter med inte så uppenbara jam men med fotsteg leder till fantastiska jam och sämre fotsteg. Jag har fortfarande inte riktigt blivit bekväm med tåjam. Blir man någonsin det? Men handjammen är en dröm de sista metrarna. Det kändes nästan väl enkelt och så här i efterhand tänker jag att jag nog gör den nästa gång också. Bara för att den var så fin och för att det gick så lätt.
En liten film från dagen har jag också lyckats få till. Håll till godo.
Fyra på äventyr from Johan Ragnarsson on Vimeo.
fredag 10 februari 2012
Ispremiär 2012
Dörraberget reser sig majestätiskt upp ur Svanaviken i Sommens is. Här finns ett antal fina isleder och några mixturer. Vad jag vet är den vänstra långa trappstegsisen med ett mixat insteg ledd. Kanske var jag och Tom Bjernerud förstebestigare för två vintrar sedan när det gäller att gå hela vägen nerifrån inklusive de första femton metrarna. Att isdelen har letts tidigare tvivlar jag inte på.
Simon nedanför stora isfallet på Dörraberg.
Det stora isfallet är lett många gånger och är en av södra Östergötlands finaste islinjer. Längst till höger på klippan finns ytterligare isar som mig veterligen aldrig blivit ledda eftersom de är mycket tunna på överdelen. Här finns ett superfint M5 (M6?) projekt för den hugade. Först tio meter nära nog lodrät is därefter en tre meter hög ispelare och sedan en cirka tio-femton meter hög drytoolingspricka. Hoppas få möjlighet att känna på den senare i år.
Mellan det stora fallet och de högra linjerna finns en tunn mixad linje som jag prövade förra året men som jag backade av på grund av säkringsmöjligheterna på den övre delen. Nu i år var det sämre is och sprickan var därför inte isfylld så den var mer möjlig att säkra. Något osäkrare klättring men mer säker. Trots det är det lite av en psykled. Åtminstone för mig.
Dörraberget 2011
Strange Days M4/5
Starten är inte så farlig. Drytooling i tre-fyra meter på bra placeringar med dåliga fötter, välsäkrat av en friend och en stor hexa. Här är huvudet inga problem. Sen upp på en smal men bra hylla. I år kunde jag placera en kil, förra året gick det att få in en trettonskruv parallellt med klippan i en bulle. Skruven var nog bättre. Tunn is leder upp till något tjockare is dock inget som tar en skruv. Jag bestämmer mig för att slinga en två-och-en-halv-centimeters gran som växer på en liten hylla men eftersom placeringarna är kassa och fötterna också så får jag mjölksyra och tokpump och istället för att gå rakt upp på lite bättre is flyr jag in på hyllan. Väl där återfår jag armarna men inte riktigt huvudet. Jag lämnar granen under fötterna och gör ett par tre moves innan jag kan hooka yxorna runt en död men stabil en. Egentligen hade det varit bättre att gå på från hyllan där jag placerade kilen hela vägen upp till den hylla där enen står. Nu tog jag psykvägen upp. När enen väl är slingad är det en mantling upp på en bra hylla, en knapp meter djup. Det var från den som jag firade av förra året. Då litade jag inte på att fira av endast från enen utan gick bort på hyllan och la repet också om en liten tall. Nu går jag på ytterligare någon meter, slingar tjock is som växt mellan ett fastfruset block och klippan. Sträcker på mig och lägger en dålig kil som ändå känns good-enough. Gränslar blocket och ställer mig sedan efter hand och efter några bökiga moves på blocket. En yxa i isen djupt inne i en spricka och högeryxan i klippa jammad fast med drag neråt åt sidan. Eftersom det är ett dieder står man lite trångt och jag släpper vänsterhanden för att leta reda på camalot tvåan som givetvis sitter på felsida. Handen nere bland friendsen på höger sida intill klippan. Jag behöver vrida mig lite för att komma åt och skiftar vikten på högeryxan som plötsligt inte längre jammar i sprickan… den är lös i luften.
Balansen är helt körd… och jag hinner tänka – jaha då händer det – förstemansfallet med stegjärn och yxor och skit.
Det kändes som om jag föll väldigt långsamt. Det gjorde inte ont. Jag landade på hyllan knappt tre meter ner. Kilen floppade och smällde mig rakt i ansiktet. På tänderna och jag vet att jag tänkte – inte mer tandprolem nu, jag har fan inte råd. Den här gången blev det dock varken sår, blod eller ärr. Jag har märken av en camalot etta i pannan och en Black Diamond bugaboo på kinden. Den här missade dock att göra avtryck. Yxan tappade jag när jag slog i hyllan men inget brutet eller ens mörbultat. Repet hade tagit och det som hindrade mig att studsa vidare ner i enen var den slingade isen. Efter att ställt mig upp och känt efter skickade jag ner en loop till Simon. Han skickade upp yxan och jag gav mig upp igen. Den här gången gick det bättre, även om jag var lite skraj just där jag föll och vågade inte gå upp en decimeter för att klämma in en superfriend utan gjorde mig så lång så lång som jag bara kunde. Jag litade inte heller på den tidigare högerhandsplaceringen utan hade högern i isen i sprickan och vänstern på en liten list ute på väggen till vänster. Efter att frienden placerats var det cruising till toppen där en isskruv, faktiskt, fick säkra upp utsteget.
Strange Days M4/5
Skall bli kul att komma tillbaka och göra den i något bättre stil.